Wandelexcursie door de Oranjewijk

De Oranjebuurt of toentertijd Het Nieuwe Terrein in De Lier die dit jaar 100 jaar bestaat, is het onderwerp van de huidige expositie in het museum. De eerste woonwijk die toen direct op de waterleiding, het elektriciteitsnet en de riolering werd aangesloten, een noviteit.

Naast een aantal zaterdagen, waarop ’s middags een lezing wordt gegeven over deze destijds nieuwe en bijzondere uitbreiding van het dorpje De Lier, wordt nog één keer een wandelexcursie gehouden door de Oranjebuurt. De eerste wandeling was een succes en op zaterdag 1 juni zullen er vast weer veel belangstellenden komen. Er wordt om 13.30 uur verzameld voor De Timmerwerf. Deelname aan de wandeling kost € 3,00 en dat is tevens de toegang tot de expositie waar veel te zien is.

De wandeling voert langs plekken waar nog veel resten zijn te vinden van de oorspronkelijke bouw. Van alle woningen in deze wijk zijn de originele bouwtekeningen beschikbaar, inclusief de bouw- en bewoningsgeschiedenis per huisnummer. Verder werd in kleine winkeltjes aan de straatzijde van alles verkocht en met het woonhuis er direct achter waren ze ook bijna dag en nacht open. En wat te denken van de Rusthoflaan, waaraan het kerkhof was gelegen?

Een verrassende tocht door het verleden in het nu van De Lier.