Collectie

De Timmerwerf standbeeld

Vaste collectie

Uitgangspunt van het museum is het nog oorspronkelijke gebouw met zijn eigen charme en historische waarde. Het museum vormt samen met de aangrenzende bebouwing en het oorspronkelijke buitenterrein een uniek ensemble in het centrum van De Lier. 

De kerncollectie wordt gevormd door een indrukwekkende verzameling historisch timmergereedschap, objecten en hulpmiddelen die vanaf de zeventiende eeuw gebruikt zijn door vele generaties timmermannen. Deze bewaard gebleven collectie is door de laatste timmerman C. Koene aan het museum in bruikleen overgedragen.

Daarnaast beschikt het museum over een uitgebreide verzameling naslagwerken over de geschiedenis van het timmerambacht, het molenonderhoud en de daarbij gebruikte gereedschappen en technieken.  Archiefonderzoek heeft een unieke collectie van vele honderden originele facturen van onze timmermannen opgeleverd vanaf de zeventiende eeuw.

De kerncollectie wordt geëxposeerd in de werkplaats en via een licht- en geluidshow op de oude voorzolder.

De woning achter de werkplaats dateert uit de achttiende eeuw en is ingericht in de stijl van de laatste bewoners die in 1923 het huis hebben verlaten.

Download boeken van de Timmerwerf

100 jaar Oranjebuurt (Nieuwe terrein) van 13 april t/m 13 juli
13 april 2024
Wandelexcursie door de Oranjebuurt
01 juni 2024
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier. Van 10:00 tot 12:00 uur)
07 juni 2024