Huidige expositie

De Timmerwerf standbeeld

100 jaar Oranjebuurt in De Lier

b (87)

In Museum De Timmerwerf zal er van 13 april t/m 13 juli 2024 een nieuwe tentoonstelling te zien zijn over 100 jaar Oranjebuurt, in de volksmond ook wel het Nieuwe Terrein genoemd. Tussen 1915 en 1927 is de Oranjebuurt gebouwd, de eerste woonwijk die toen direct op de waterleiding, het elektriciteitsnet en de riolering werd aangesloten. Een noviteit voor De Lier en daarmee was deze woonbuurt een eeuw geleden een van de modernste woonwijken van het Westland.

De Oranjebuurt omvatte meer dan 75 woningen, waarvan een gedeelte vanwege de woningnood jarenlang dubbel bewoond was. Beneden woonde dan de oudere generatie en op de eerste verdieping huisden de jonge gezinnen, meestal met gezamenlijk gebruik van toilet en keuken. Een groot deel van de Lierse bevolking is daar geboren of heeft daar korter of langer gewoond. En niet te vergeten de meer dan tien kleine winkeltjes die in deze buurt gevestigd waren. Vanuit de winkeltjes aan de straatzijde werd van alles verkocht en met het woonhuis er direct achter waren ze ook bijna dag en nacht open.

Van alle woningen in deze wijk zijn de originele bouwtekeningen beschikbaar, inclusief de bouw- en bewoningsgeschiedenis per huisnummer. Tijdens de expositie worden er op de grote zolder regelmatig korte lezingen over de Oranjebuurt gegeven. Aan de hand van uniek beeld- en fotomateriaal laten we vanaf 1900 zien waarom deze wijk voor de Lierse gemeenschap gebouwd moest worden. Daarnaast staan er op 18 mei en 1 juni wandelexcursies door de wijk gepland, waarin we op zoek gaan naar originele bouwsporen. Op 8 juni staat een bezoek aan de 100-jarige Vredekerk gepland met voor de durfal een beklimming van de toren! Houd de agenda van De Timmerwerf in de gaten.

100 jaar Oranjebuurt (Nieuwe terrein) van 13 april t/m 13 juli
13 april 2024
Lezing Oranjebuurt op zolder
25 mei 2024
Wandelexcursie door de Oranjebuurt
01 juni 2024