Wandelexcursie door de Oranjewijk en houtdraaiers in De Timmerwerf

Op 18 mei is er weer van alles te beleven in De Timmerwerf, want binnen oefenen de mensen van Houtdraaigroep De Lier hun ambacht de hele dag uit en ontstaan er kunstige producten onder hun handen. Maar dat niet alleen: in de middag staat er ook een bijzondere buitenactiviteit gepland.

De Oranjebuurt of toentertijd Het Nieuwe Terrein in De Lier die dit jaar 100 jaar bestaat, is het onderwerp van de huidige expositie in het museum. De eerste woonwijk die toen direct op de waterleiding, het elektriciteitsnet en de riolering werd aangesloten, een noviteit.

Naast een aantal zaterdagen, waarop ’s middags een lezing wordt gegeven over deze destijds nieuwe en bijzondere uitbreiding van het dorpje De Lier, wordt twee keer een wandelexcursie gehouden door de Oranjebuurt. De eerste vindt plaats op zaterdag 18 mei en om 13.30 uur wordt verzameld voor De Timmerwerf. Belangstellenden kunnen voor € 3,00 aansluiten en dat is tevens de toegang tot de expositie waar veel te zien is.

De wandeling voert langs plekken waar nog veel resten zijn te vinden van de oorspronkelijke bouw. Van alle woningen in deze wijk zijn de originele bouwtekeningen beschikbaar, inclusief de bouw- en bewoningsgeschiedenis per huisnummer. Verder werd in kleine winkeltjes aan de straatzijde van alles verkocht en met het woonhuis er direct achter waren ze ook bijna dag en nacht open. En wat te denken van de Rusthoflaan, waaraan het kerkhof was gelegen?

Een verrassende tocht door het verleden in het nu van De Lier.