Toen wij naar Rotterdam vertrokken … Historische vaartocht en optreden koor ‘Onder Zeil’

liggende westlanders

De laatste dag van de expositie ‘Transport over het Leewater’ is op 1 juli en daarna gaan we over op een nieuwe expositie. We hebben al heel wat activiteiten georganiseerd bij de huidige expositie en we willen hem op een spectaculaire manier afsluiten.

Het thema van de westlanders, de schuiten die in het verleden al het vervoer van producten en materialen voor hun rekening namen, willen we op een historische manier herhalen. Vanaf de achttiende eeuw hebben schippers vanuit het Westland groenten en fruit naar de handelsmarkten in de grote steden vervoerd. Er komt een historische vaartocht met een aantal westlanders en groenteschuiten, die in konvooi vanaf De Timmerwerf naar Delfshaven in Rotterdam varen. Ze passeren daarbij Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Overschie.

De schuiten verzamelen op vrijdag 30 juni in De Lee achter het museum en van 19.00 tot 21.00 uur komt het zeemanskoor ‘Onder Zeil’ de sfeer opluisteren met een optreden aan de overkant van de Lee. Theehuis De Bongaard aan de Lee blijft tot 22.00 uur open en heeft die avond een speciaal schippersmenu op de kaart. Hopelijk komen er veel mensen kijken en luisteren. De schippers overnachten op hun boten, dus het zal die avond vast gezellig zijn in De Lier.

Op zaterdagochtend 1 juli is er heel wat te beleven. Een oude trekker komt een grote vracht kistjes met groenten brengen die door allerlei tuinbouwbedrijven worden aangeleverd. Veel dank daarvoor (en sponsoren voor dit project zijn nog zeer welkom). De schuiten worden daarmee geladen en vertrekken mét een accordeonist naar Delfshaven, waar Voedselbank Rotterdam de groente in ontvangst zal nemen. Een mooi doel.

De boten mogen die nacht in Delfshaven blijven liggen, dus daar zal het ongetwijfeld ook een gezellige avond worden. Op zondagochtend 2 juli varen de westlanders naar hun ‘geboortegrond’ terug.