Originele opening expositie ‘Het klikt in De Timmerwerf’

Het klikt in De Timmerwerf

De entree en de grote zolder van museum De Timmerwerf staan vanaf nu vol met authentieke en ook zeldzame camera’s, die de ontwikkeling van de fotografie vanaf 1816 tot nu laten zien. In dat jaar ontwikkelde in Frankrijk Joseph Niépce de eerste foto en laat die uitvinder uit zijn graf zijn herrezen om dit unieke feit hoogst persoonlijk te komen memoriseren! En dat niet alleen: hij bleek bij de opening van de expositie op 6 oktober de verdere ontwikkeling van zijn techniek op wonderbaarlijke wijze te hebben gevolgd en bleef zich verbazen over hoe zijn toehoorders nu hun plaatjes schieten.

Joseph kon exact uitleggen hoe hij met zijn camera obscura de eerste foto maakte en hoe het ontwikkelen in zijn werk ging. Hij vond het geweldig dat in de expositie een echte donkere kamer is gebouwd, waarin je zijn uitleg kunt checken.

Voorzitter Henk van Lenteren bedankte Joseph Niépce uitgebreid voor zijn ludieke opening, maar ook voor de hoofdrol die hij als Lierse vakfotograaf Q , samen met Chris Hansler, heeft gespeeld in het samenstellen en inrichten van de expositie ‘Het klikt in De Timmerwerf. Fotografie door de tijd heen.’ Eregast was Jan Anderson, eigenaar van Streekmuseum Vlaardingen, die meer dan twee honderd objecten uit zijn indrukwekkende collectie heeft uitgeleend aan De Timmerwerf. Een Walhalla voor liefhebbers en hobbyisten met heel veel nostalgie tot aan de huidige drone. Prachtige oude foto’s geven een mooi tijdsbeeld.

De genodigden waren onder de indruk en genoten van drankjes, hapjes en van elkaar. Het bleef nog lang gezellig in De Timmerwerf.

‘Het klikt in De Timmerwerf’ van 7 oktober 2023 t/m 30 maart 2024 elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier. Groepen op afspraak bij info@detimmerwerf.nl.