Lezing Nico Laan Tijdelijke tekeningen in het zand

In ons museum loopt al een tijd de expositie ‘Het klikt in De Timmerwerf’ over de ontwikkeling van de fotografie. Een rede om nu de bekende fotograaf Nico Laan uit te nodigen om een lezing te komen geven over zijn bijzondere manier van fotograferen. Op zaterdag 17 februari start Nico om 13.30 uur zijn lezing, dus belangstellenden moeten voor die tijd aanwezig zijn.

Het strand is voor Nico Laan als een tekenvel, waar hij grootschalige ‘onmogelijke’ tekeningen in het zand maakt. Met een schep, een hark en zelfgemaakt gereedschap laat de fotograaf vormen ontstaan. Om de gemiddeld veertig meter brede tekeningen te kunnen zien, moeten ze vanuit de lucht worden bekeken. Gewapend met zijn camera en een vlieger of drone, legt Laan zijn werk vast.

Dankzij deze foto’s worden de Tijdelijke Tekeningen tóch voor de eeuwigheid bewaard, voordat de wind of het zeewater ze laten verdwijnen. Laan brengt veranderingen aan in het landschap zonder materiaal toe te voegen. Hij werkt dus zoveel mogelijk met de plaatselijke omstandigheden: licht, water, wind, zand, stenen, etc., alles in het besef dat het slechts tijdelijk is. Het gaat hem niet zozeer om de ervaring ter plaatse, maar om het beeld dat ontstaat als het vanuit het ideale standpunt wordt bekeken. De fotografie is dus heel belangrijk.

De gefotografeerde tekeningen uit de serie Tijdelijke Tekeningen zijn gemaakt op de Zandmotor tussen Kijkduin en Monster.