Hoe komt het eiland Marken in De Lier en daar in museum De Timmerwerf terecht?
Op 18 januari 2025 start de expositie ‘Marken aan de meter’ met de werkstukken van Marcella van Oost. Zij heeft een lange staat van dienst op het gebied van handwerken. Zij maakte quilts via de quiltschool van Ted Storm, volgde een cursus patroontekenen bij de Rotterdamse Snijschool en borduurde onder andere merklappen en schoolhandwerk zoals dat vroeger werd geleerd.
Marcella volgde workshops en masterclasses borduren, ook in het buitenland, en bij Margreet Beemsterboer met wie zij later ging samenwerken. Margreet was hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Handwerken zonder Grenzen’ en Marcella eindredacteur. Samen werkten zij aan twee e-cursussen over het handwerk van het eiland Marken. Het handwerk van de dracht werd in kleine werkstukken vormgegeven als een lange pronkrol die uiteindelijk 12 m lang is geworden. De dames hebben lang en uitgebreid onderzoek gedaan naar de klederdracht; de vormen, stoffen en kleuren dragen het karakter van het werk. Technieken waren voorheen nog niet vastgelegd en nu is alles geanalyseerd en beschreven voor het nageslacht.
Tot voor kort werd op Marken alle kleding nog met de hand gemaakt. Meisjes stelden hun bruidsschat samen, die bestond uit vele hemden, lakens, kussenslopen, schorten en rokken. Het rijglijf is een opvallend onderdeel, dat bestaat uit verschillende technieken en heeft decoraties vol symboliek.
Marcella werkt momenteel weer voor ‘Handwerken zonder Grenzen’ en bereidt per editie een handwerktechniek in een werkstuk voor. Zij is aangesloten bij de Borduurschool, een initiatief van Crafts Council Nederland, waarvoor zij regelmatig Masterclasses geeft. Vaak in musea en als onderdeel van een lopende expositie. We gaan in museum De Timmerwerf de komende maanden die kennis en vaardigheden meemaken en de pronkrol van 12 m is het topstuk in de expositie.
Voor rondleidingen in de expositie en extra activiteiten zie www.detimmerwerf.nl.
‘Marken aan de meter’ is tot en met 5 juli 2025 elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum De Timmerwerf, Hoofdstraat 63 in De Lier, www.detimmerwerf.nl.