Transport over het Leewater

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee
1 oktober gaat een nieuwe expositie van start en dit keer is er in het vervoer over water in vroeger tijden gedoken. Het Westland was een gebied dat nog niet ontsloten was en daardoor waren de inwoners aangewezen op de waterwegen in de regio. Zowel boeren, tuinders als ondernemers voeren met hun platte schuit naar hun plaats van bestemming. Zo ook in De Lier, waar de schuiten niet alleen hun weg zochten naar veiling Westerlee, maar de schippers over de Lee naar allerlei bestemmingen voeren met hun schuit. In de tentoonstelling is de ontwikkeling van de Westlandse schuit vanaf de zeventiende eeuw te zien. Het belang van de Lee voor het ontstaan van het dorpje De Lier vanaf ongeveer het jaar 1000 krijgt een prominente plaats; het stroomgebied van de Lee was voor bijna alle Lierse bedrijven de belangrijkste vorm van transport. Op overzichtskaarten is te zien welke Lierse bedrijven en locaties vanaf de negentiende eeuw afhankelijk waren van schuiten en schippers. Daarnaast is er een flink aantal schilderijen te zien waarop de Westlandse schuit is afgebeeld, afkomstig uit een privécollectie. Afbeeldingen waaruit blijkt dat de schuit een onmisbare rol vervulde bij het vervoer van producten. In de expositie zullen schaalmodellen van Westlanders te bewonderen zijn en veel originele voorwerpen die met het vervoer over water te maken hebben. Er worden in deze periode interessante activiteiten rond de varende Westlanders georganiseerd; voor informatie zie de website van het museum.
Brug omhoog voor westlanders
Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Trailer over de voorzolder: Een verdwenen wereld

Van 1642 tot 1999 was het gebouw dat Museum de Timmerwerf herbergt voortdurend in gebruik als timmerwerkplaats. Op de zolder van het museum plaatsen de projecties en een geluids- en lichte tonen elk gereedschap in de schijnwerpers.

Beetje bij beetje komt de verdwenen wereld van de timmerlieden tot leven. Zagen en hameren wordt gehoord, en een voice-over neemt bezoekers mee in het verhaal van de 350-jarige werkplaats. Een grafische laag biedt historische en technische informatie over de objecten.

Bekijk hier de trailer, gemaakt door Studio Louter